SIAKAP STEAM CHINESE STYLE/ SIAKAP KUKUS ALA CINA
Add caption |
1 live fish (about 1.5 lb or less) / 1 ekor ikan
2 inches ginger (peeled and cut into thin strips)/ 2" halia potong memanjang
3 clove garlic cut thinly / 3 ulas bawang putih hiris nipis
1 stalk scallion (cut into 2-inch length, and then cut into thin silken threads)/ 1 tangkai daun bawang potong memanjang
Some cilantro leaves / sedikit daun ketumbar
2 tablespoons cooking oil / 2 sdb minyak masak
For the Seasoning
4 tablespoons light soy sauce/ 4 sdb kicap cair
5 tablespoons chicken stock / 5 sdb stok ayam
1/4 teaspoon sesame oil / 1/3 sdt minyak bijan
3 dashes white pepper powder / lada sulah
|
Sprinkle spring onion and coriander leaves |
Ikan kukus merupakan sajian kemestian dalam mana-mana menu masakan Cina. Rasanya hidangan Cina tidak akan lengkap tanpa ikan kukus. Ikan kukus ala Cina adalah ikan kukus yang paling mudah disediakan dan yang penting berkhasiat dan sedap. Biasanya ikan yang selalu digunakan dalam jenis masakan ini ialah ikan bawal putih, siakap mahupun kerapu.
No comments:
Post a Comment